top of page
Пошук

Як зрозуміти, чи не захворіла ваша дитина на рідкісну і небезпечну Хворобу Кавасакі

Оновлено: 27 квіт. 2021 р.

Під час пандемії коронавірусної інфекції Covid-19, педіатри у різних країнах почали реєструвати у дітей випадки захворювання, симптомокомплекс якого дуже схожий на Хворобу Кавасакі.

То що це за хвороба і як не проґавити перших її симптомів? Про це читачам Правда.іф. розповідає лікар кардіоревматолог дитячий СП «Міська дитяча полікліка» КНП «ЦПМКДД» Олександра Любінець.





– Олександро Володимирівно, що це за захворювання – Хвороба Кавасакі і наскільки воно небезпечне?

– Хвороба Кавасакі – це системне захворювання з гострим перебігом, яке морфологічно відноситься до васкулітів з переважним ураженням судин середнього калібру, розвитком деструктивно-проліферативних змін в судинах. Клінічно хвороба Кавасакі характеризується лихоманкою, змінами слизових оболонок шкіри, лімфатичних вузлів, можливим ураженням коронарних та інших вісцеральних артерій.

Захворювання вперше описано в Японії в 1961р. педіатром Tomisaku Kawasaki. Перший випадок – 4-х річний хлопчик з тривалою лихоманкою, збільшенням лімфовузлів, ін’єкцією кон’юктиви, скарлатиноподібним висипом на шкірі, гіперемією та набряком долонь. Лише у 1970 році вчені та практикуючі лікарі змогли об’єднати набуті знання про рідкісну хворобу в єдину нозологічну одиницю. З того часу почали використовувати термін «хвороба Кавасакі».

– Діти якого віку найчастіше можуть підхопити це захворювання?

– Переважно хворіють діти віком до 5 років. Хлопчики хворіють у 1,5 рази частіше, ніж дівчатка. Випадки захворювання на хворобу Кавасакі реєструються в багатьох країнах світу, найчастіше в Японії – до 100 випадків на 100 тис. дітей віком до 5 років. У дітей підліткового віку хвороба Кавасакі спостерігається рідко і маніфестується симптомами ішемії міокарда.

– Які ж причини захворювання і якими є симптоми?

– Причина захворювання досі залишається невідомою. Найбільш поширеною є теорія, що існує неідентифікований інфекційний збудник, який провокує розвиток імунного васкуліту з особливою тропністю до коронарних артерій. Виявлено генетичні маркери схильності до захворювання. Тому не існує специфічних тестів, діагноз доводиться встановлювати методом виключення відомих інфекцій та на основі клінічного обстеження.

Хвороба Кавасакі – це клінічний діагноз. Згідно з V виданням настанов Японського комітету з дослідження хвороби Кавасакі для встановлення діагнозу необхідна наявність 5 із 6 ознак:

  • характерна лихоманка

  • білатеральний кон’юктивіт

  • зміни губ і ротової порожнини

  • поліморфна екзантема

  • зміни у дистальних відділах кінцівок

  • шийна лімфоаденопатія

Медичний працівник може запідозрити Хворобу Кавасакі у дитини, якщо спостерігаються:

  • лихоманка мінімум 5 днів;

  • зміни ротової порожнини і губ;

  • висипка на тілі і двосторонній негнійний кон’юктивіт;

  • біль у животі, діарея, нудота, блювота;

  • артрит, артралгія, тощо.

Точно виставити діагноз можна лише після проведення додаткових лабораторних досліджень.

Хвороба Кавасакі є основною причиною набутих вад серця у дітей раннього віку, перевершивши за частотою гостру ревматичну лихоманку, як причину набутих вад серця у дітей віком до 5 років.Є причиною в подальшому розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркта міокарда у 25% дорослих, що перенесли хворобу Кавасакі в дитинстві. Хвороба Кавасакі може привести до смерті від розриву коронарної аневризми або інфаркта міокарда (летальність 0,1 – 0,5%).

При своєчасній діагностиці та адекватній терапії прогноз захворювання у дітей раннього віку оптимістичний.

– На сьогодні по всьому світі у дітей діагностують захворювання, схоже на Хворобу Кавасакі і причиною його називають коронавірусну інфекцію.

– У США через місяць після спалаху Covid-19 вже було зареєстровано понад 100 випадків хвороби, яку американські лікарі назвали «педіатричний мультисистемний запальний синдром» (PIMS). На відміну від хвороби Кавасакі, PIMS розвивається у дітей всіх вікових категорій, характеризується високою лихоманкою, змінами в дистальних відділах кінцівок («ковідні пальці»), лімфоаденопатією тощо. При цьому, в більшості випадків зміни в легенях незначні. Перебіг захворювання прогностично доброякісний, більшість дітей одужали. Однак зареєстровані поодинокі випадки смерті дітей серопозитивних щодо Covid-19 з мультисистемним запальним синдромом у США та Європі.

Причину розвитку педіатричного мультисистемного запального синдрому у дітей з коронавірусною хворобою вчені поки що не можуть пояснити.

Однак, Всесвітня організація охорони здоров’я та Королівський коледж педіатрії та дитячого здоров’я вже створили попередні визначення та критерії діагностики запального синдрому, що нагадує хворобу Кавасакі і може бути пов’язаним з Covid-19.

Наразі мультисистемний запальний синдром у дітей та підлітків лише починають досліджувати.

Пацієнти, у яких було діагностовано мультисистемний запальний синдром, повинні перебувати під спостереженням у кардіолога та педіатра протягом не менше 6 тижнів після виписки з стаціонару.


Розмовляла Любов Загоровська

61 перегляд0 коментарів
bottom of page