top of page
Пошук

У тенетах прокрастинації

На носі дедлайн, а ви й далі неспішно гортаєте сторінки у соцмережах? За планом у вас прибирання, але замість того, аби скласти на полиці ви додивляєтесь уже третю серію улюбленого серіалу? Якщо ви готові втретє перевіряти пошту і протирати пил, аби лише не розгрібати робочий завал – можливо ви втрапили у тенета прокрастинації. Щороку 14 січня світ відзначає День проти цієї проблеми. Звідки береться бажання відкладати важливі справи в "довгу шухляду" та як перемогти прокрастинацію розповідає лікар-невролог "Міської поліклініки №1" Тетяна Сатур.

- Від чого ж буває прокрастинація і які її симптоми? - Усі ми, незалежно від своєї зайнятості та способу життя, дуже часто стикаємося з явищем прокрастинації. Багато хто думає, що це те ж саме, що й лінь, але насправді це абсолютно різні поняття. Якщо лінь – це відсутність будь-якого бажання діяти, то прокрастинація це активний процес. Відбувається заміщення важливих справ, які необхідно терміново виконати, дрібними завданнями, можливо більш приємними й простими, але від яких мало що залежить. Розпорошення себе і своєї енергії, створення видимості роботи. Що зрештою призводить до виникнення проблемних ситуацій та погіршення психологічного і фізичного стану людини. Здається і не сидів без діла, але результату немає. Натомість приходять постійні супутники прокрастинації: відчуття провини за невиконану роботу та дискомфорт.

- А які причини прокрастинації? - Потрібно розуміти, що причин у прокрастинації є безліч і кожний випадок індивідуальний. Але до основних факторів можна віднести страх перед невідомим, невірну оцінку потрібного часу, незнання того, як почати виконувати роботу, брак мотивації та перфекціонізм. Тобто зволікати й відтерміновувати справи ми починаємо тоді, коли сприймаємо поставлене завдання як певну загрозу. Людині може стати лячно від чогось нового, складного, тривалого, чи навпаки – монотонного, нецікавого, безглуздого. Привабливість таких «страшних» завдань автоматично знижується і замість них ми обираємо швидке задоволення – поскролити стрічку у соціальних мережах, чи попити кави з колегами. Водночас треба розуміти в якому стані наше здоров’я, чи є у нас взагалі ресурс для будь-якої діяльності. У наш час широко поширені такі явища як емоційне вигоряння і виснаження. Людина не робить щось не тому, що ледача, або безвідповідальна, а через стрес, тривогу, психоемоційне виснаження, проблеми гормонального характеру або банальну відсутність нормального сну. Тут впораються медична допомога, відпочинок і психотерапія.

- Як зарадити проблемі? Чи є універсальні методи подолання прокрастинації? - Перш за все потрібно розуміти, що прокрастинація це не захворювання, а риса характеру, яку можна змінити за допомогою мотивації й самодисципліни. Дуже важливою у цій справі є реальна оцінка пріоритетів. Людина повинна навчитися розуміти, що дійсно є важливим, а що другорядним. І якими можуть бути наслідки при невиконанні того чи іншого завдання. Прекрасним рішенням є ведення списку запланованих справ і тайм-менеджмент в цілому. Людині просто треба дотримуватися того, що сплановано у неї на конкретний день і виконувати свої завдання за пунктами. Крім цього бажано навчитися контролювати свої імпульсивні бажання. Дозвольте собі робити помилки та бути неідеальними. Робіть лімітовані паузи під час роботи, створюйте правила та обмеження та дотримуйтесь їх. Спробуйте перетворити цей процес на гру. Хваліть себе навіть за маленькі перемоги, пишайтеся своїми досягненнями. Заохочуйте дрібними подарунками, які вас тішать і надихають. Вірте в себе і почніть з маленького кроку.


Прес-служба КНП «ЦПМКДД»


12 переглядів0 коментарів
bottom of page